Od roku 1929 pekl v Zarazicích č. 24, pekařský mistr Josef Schránil. Bohužel nepřežil pobyt v koncentračním táboře. Jeho manželka Helena, potom roku 1947, pro-dala dům i s pekárnou Františku Brixovi.
Pekař v Zarazicích, František Brixa *1917 +2001
Vyučen 1932-1935 u pekařského mistra Františka Thumy v Moravském Krumlově. V roce 1935 pracuje u pekaře Josefa Doubka ve Višňové, 1936 u Martina Fialy v Kratochvílce u Brna, 1936 u pekaře Hlavatky, 1936 u pekaře Jana Sedláčka v Brně, 1936 u Františka Závrbského, pekaře v Adamově č. 26. V roce 1939 peče u pekaře Antonína Šikuly v Náměšti na Hané. Od roku 1940 – 1945 pracuje u pekaře Františka Kučery v Adamově, kde si také bere za manželku Josefu (*1920 rozenou Baldermanovou).
V roce 1947 si František Brixa kupuje pekárnu v Zarazicích č. 24
Dcera Františka Brixe, Zdena Chudíková, vzpomínala jaká byla pracovní doba v pekárně. Vše začínalo 19 hodin, kdy se zadělávalo těsto. Po 20 hodině šel pekař spát, protože v jednu hodinu byl budíček, bylo třeba rozdělat oheň v peci. Těsto se vážilo a ukládalo do slaměných ošatek kde kynulo. Když byla pec vyhřátá, pekl se nejprve chleba, potom rohlíky. Z jednoho roztopení se udělaly nejvýše tři pece.
Pekařský mistr František Brixa s rodinou
Vladimír Groš